Hoe kan je de tijd thuis positief invullen??

Hallo allen

Net als jullie vinden we het geen fijne tijd, we zien de kinderen liever ravotten op onze speelplaats.  Maar nood breekt wet.
We slaan de handen in elkaar en proberen er samen het beste van te maken!  Samen lukt ons dit wel!

Via deze weg zullen we toffe links of tips delen voor onze kleine en grote leerlingen!!  Deze lijst is niet eindig.  Heb je zelf tips of ideetjes, laat ze weten via vbsborsbeke@telenet.be.

 

Zorg eerst en vooral voor een structuur doorheen de dag.  Bouw enkele vaste werkmomenten in doorheen de dag.  Maar vergeet ook de ontspannende momenten niet ;)  Zorg vooral dat ze niet vlinderen van de ene activiteit naar de andere.  Gebruik een klokje om ze een minimum tijd aan de opdracht te houden.  Ook in de klas variëren deze momenten minstens van 25' tot 50'. 

 

Voor onze kleuters:  (maar ook wel leuk voor onze grotere leerlingen)

Op de tablet staan veel leuke apps. 
Maar puzzelen, gezelschapsspelletjes spelen is ook heel fijn! 
Laat de kleuters tekenen 'of schrijven' met kleurpotloden of stiften maar schrijven in scheerschuim of verf is ook eens fijn! 
Spelen met plasticine, worstjes rollen, knippen in plasticine is tof!  Maar misschien is zoutdeeg maken ook wel lang geleden?  Of spelen met koekjesdeeg, dan kan je het zelfs opeten! 
Zet maar een deel van het speelgoed klaar zodat je kan wisselen in het aanbod doorheen de tijd!
Een topper???  Een kamp bouwen buiten in de tuin OF onder de tafel!!
Zitten de frustraties even hoog?  Laat ze maar eens wat papier (kranten) in stukken scheuren (voorzie alvast een stapel papier die jullie niet meer nodig hebben)
Ga dagelijks even buiten een frisse neus halen!  Al is het maar even om de lentebloemen te ruiken, kijk samen naar de wolken misschien zie je er wel iets in, luister naar het fluiten van de vogels
Klik hier voor voorleesverhalen
...
 

Voor de lagere school

Bovenstaande tips tellen zeker ook voor de oudere leerlingen :-)
We werken met Scoodle voor onze leerlingen.  De leerkrachten zetten de juiste oefeningen open en de leerlingen kennen de login.  Het aanbod zal regelmatig aangepast worden.  Jullie vinden instructiefilmpjes met hoe je iets moet doen. Bekijk ze zeker!!
De leerkrachten sturen mailtjes met opdrachten door naar de ouders. 
Zin in een boekje? Zolang de school open blijft en er geen regen is zullen onze boekenruilkisten aan de schoolpoort staan. 
 

VRT voorziet een speciaal aanbod voor leerlingen van de basisschool tussen 08.30u en 10u.  Probeer gebruik te maken van deze dienst! 
Voor de leerlingen van 456L kijk zeker dagelijks naar Karrewiet!!!
 

Aanvulling 18/3

De jeugdboekenmaand werd nogal ingekort.  We vonden een fijne link om te delen voor klein en groot: https://www.frankdaenen.com/online-jeugdboekenmaand/ 
Jullie vinden hier dagelijks online lezingen.  Echt fijn en de moeite waard om eens te bekijken!  (of laten te bekijken door de kinderen!)  Vermoedelijk krijgen de kinderen wel wat ideeën nadien om zelf creatief aan het werk te gaan!!  ;-)

 

Aanvulling 19/3

Via deze link kunnen jullie extra oefeningen vinden op maat van de klas.  Naast de scoodle oefeningen is dit wel een fijne afwisseling.  https://www.xnapda.be   WEET WEL DAT SCOODLE OEFENINGEN EERST MOETEN GEMAAKT WORDEN.  DEZE KUNNEN DE LEERKRACHTEN CONTROLEREN EN KLAARZETTEN!

Wil je werken aan concentratie, snelheid, geheugen .... dan vind je toffe activiteiten op https://www.braingymmer.com.   Dit kan natuurlijk ook via de vele smartgames die op de markt zijn! 

Knutselactiviteiten, buitenspelen, koken ... hiervoor kunnen jullie tips vinden op https://www.pinterest.com.  Mocht je nog geen lid zijn, de moeite waard om jullie lid te maken!

Wie de bewoners van het Eikenhofje een hart onder de riem wil steken, want zij mogen geen bezoek meer ontvangen, kan steeds kaartjes of tekeningen maken en in de bussen droppen.  Er zijn 32 bussen :-).

 

Aanvulling 23/3

Voor de lezers onder ons: heel wat boeken in de aanbieding op https://www.bol.com/nl/m/thuisblijvertjes/?promo=Head_907_Mnav_1_CRS_thu... Voor € 0,01.  Er staan ook elke dag nieuwe voorleesfilmpjes ter beschikking! Ook voor onze kleinsten!

Het maandpuntje van maart: 'Trek je stoute schoenen aan!'  Op een positieve manier natuurlijk!!  Spring eens in de bres voor een ander!  Het zijn de kleine dingen van dankbaarheid die in deze tijden gelukkig maken!!  Een kaartje bij de buren, een tekening voor de winkelier, een bedankje op de brievenbus, een straattekening, samen een spelletje spelen, ... GELUK zit in KLEINE dingen!

 

Aanvulling 27/3

Kleuteractiviteiten: https://www.uitgeverijzwijsen.be/kleuteractiviteiten/dagjules

Opstart You tube pagina VBS Borsbeke: Klik hier

 

Aanvulling 31/3

Bewegend leren voor 1e en 2e leerjaar: Klik hier

Een ding is zeker, BLIJF oefenen, de vakantie is nog niet begonnen!

Samen lukt het ons wel!
Hou de moed erin! 
Draag zorg voor jullie zelf en iedereen rondom jullie!

Wanneer: 
maandag, maart 16, 2020 - 19:15